Wat te doen met uw energiecontract bij uw verhuizing
Wanneer u gaat verhuizen moeten er veel zaken geregeld worden. Een voorbeeld hiervan is het omzetten van uw energiecontract bij uw verhuizing. Een verhuizing is gelijk een goed moment om het huidige energiecontract eens kritisch onder de loep te nemen. Soms is het namelijk voordeliger om een nieuw energiecontract af te sluiten.
Huidig contract controleren
Of u beter een nieuw energiecontract bij uw verhuizing kunt afsluiten óf het huidige energiecontract mee kunt nemen naar het nieuwe adres, hangt van een aantal dingen af:
- Allereerst is het belangrijk om te weten of u een vast energiecontract of een variabel energiecontract heeft én wat de resterende looptijd is.
- Een vast contract is een energiecontract met een vaste looptijd. Als u dit contract beëindigt voordat het is afgelopen, dan brengt de energieleverancier mogelijk een opzegvergoeding in rekening. De hoogte van deze opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd van het contract. Valt de looptijd binnen twee maanden? Dan is er over te stappen zonder boeterisico.
- Als u een variabel energiecontract heeft, dan bent u vrij om over te stappen naar een andere energieleverancier naar keuze. Dat geldt uiteraard ook voor consumenten die op dit moment nog helemaal geen energiecontract hebben, bijvoorbeeld omdat ze nog thuis woonden voor de verhuizing.
Energiecontract bij uw verhuizing meenemen naar nieuwe adres
Wanneer u het huidige contract graag wilt meenemen naar het nieuwe adres, dan moet u dit op tijd melden aan de energieleverancier. U kunt dit het beste ongeveer uiterlijk twee weken voordat u gaat verhuizen telefonisch of online doorgeven aan de leverancier. De energieleverancier heeft dan voldoende tijd om dit administratief in orde te maken en de levering van energie op het nieuwe adres te starten. Vergeet niet om de meterstanden op uw oude adres door te geven, zodat de energieleverancier de eindafrekening kan maken. Binnen vijf dagen na de sleuteloverdracht geeft u de meterstanden van uw nieuwe woning door. De energieleverancier bepaalt het nieuwe termijnbedrag aan de hand van het historisch verbruik van de woning. Dit kan hoger of lager uitvallen dan u werkelijk verbruikt. Het is raadzaam om uw energieverbruik de eerste paar maanden goed in de gaten te houden, zodat u dit termijnbedrag tijdig kunt aanpassen als dat nodig blijkt te zijn.
Nieuw energiecontract afsluiten
Als u een nieuw energiecontract wil afsluiten, dan kunt u het beste eerst energieleveranciers vergelijken om uit te zoeken welk energiecontract het goedkoopste is en het beste bij uw wensen past. Als u een nieuw energiecontract heeft afgesloten, dan zegt de nieuwe energieleverancier uw oude contract op. Uiteraard bent u zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de oude en nieuwe meterstanden.
Betrek u als eerste bewoner een nieuw huis?
Dan moet u eerst de netbeheerder in de regio waar u gaat wonen informeren over de verhuizing. Wilt u weten wie het netbeheer in jouw regio verzorgt? Dan kunt u dit vinden in het eancodeboek.nl. U ontvangt een brief van de regionale netbeheerder met het verzoek om binnen twintig dagen een energieleverancier te zoeken. Wanneer u een energiecontract heeft afgesloten, dan zal het energiebedrijf de netbeheerder inlichten.